Direksiyonun sağda olduğu ülkelerde bu duruma alışkın olmayan sürücüler zorluk yaşıyor.

Trafik akışına ilişkin belirli kurallar ve düzenlemeler, araçların icadından önce bile vardı. Tarih boyunca insanlar, yaya veya hayvan trafiğini yönlendirmek için yollar inşa ettiler. Ancak, modern araçların icadıyla birlikte, trafik akışına ilişkin kuralların belirli bir standardizasyonu ve düzenlenmesi geldi. Sol veya sağ trafik akışının seçimi birçok farklı faktöre bağlı olabilir. 

Örneğin, Roma İmparatorluğu döneminde, insanların kılıçlarını rahatça taşımaları ve sağ ellerini düşmanlara karşı savunmak için kullanmaları için bir yol olduğu düşünüldüğü için soldan trafik tercih edildi. Başka bir teoriye göre, Avrupa'da sağdan akan trafik tercihi, atlı arabaların sağdan geçmesi gerektiği geleneğinden kaynaklanmaktadır. 

Bu gelenek, atlı arabaların kılıçlarını sol taraflarındaki düşmanlara karşı savunmak için kullanabilecekleri sağ ellerini serbest bırakmasına izin verdi. Bugün, soldan veya sağdan akan trafik ülkeye ve bölgeye göre değişebilir. Örneğin İngiltere, Hindistan, Japonya ve Avustralya gibi bazı ülkeler sağdan akan trafiği tercih ederken ABD, Kanada ve Mısır gibi diğer ülkeler soldan akan trafiği tercih etmektedir.

Soldan akan Trafiğin özellikleri nelerdir?

Direksiyonun sağda olduğu ülkelerde bu duruma alışık olmayan sürücüler için, direksiyonun solda olduğu ülkelerden yeni gelen sürücüler için kabus olabiliyor ve bir süre sorun yaşatabiliyor. Bu ülkelerde seyir şeridi sol şerittir ve transit şerit sağ şerittir. Ters yönden gelen trafik sağda kalır. Yol kenarındaki trafik işaretlerinin çoğu, sürücülerin daha rahat görebilmesi için yolun sol tarafındadır. Dönel kavşaklarda dönüş saat yönünde yapılır.

Trafiğin soldan aktığı ülkelerde yayalar için durum biraz farklıdır.

Yayalar karşıdan karşıya geçerken önce sağa sonra sola bakmalıdır. Kaldırımın olmadığı yerlerde yayalar yolun sağından gitmelidir. Bu nedenle trafiğin soldan aktığı ülkeler sadece araç kullanan yabancılar için değil yayalar için de zorlayıcı olabiliyor.

Direksiyonu sağda olan ülkeler

Hangi ülkelerde trafik soldan akıyor sorusu birçok sürücünün aklına gelen sorulardan biridir. Direksiyonu sağda ola ülkelerin çoğunun ortak özelliği eski İngiliz kolonileri olmalarıdır.

Günümüzde sağ elini kullanan ülkeler denilince akla ilk gelen yerler Birleşik Krallık, İngiltere, İrlanda, Hindistan, Avustralya, Japonya, Güney Afrika, Malta, Pakistan, Jamaika, Malezya, Nepal ve Singapur'dur. Çin coğrafyasında yer alsa da uzun yıllar yönetimi İngiltere'de olan Hong Kong'da da direksiyon sağda. Bunun dışında Amerika'da trafik sağdan aksa da Amerika'nın Virgin Adaları'nda durum tam tersi. Güney Kıbrıs ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de direksiyonun sağda olduğu ülkeler arasında yer alıyor.

Neden bazı ülkeler sağdan direksiyonlu araçları tercih ediyor?

Bazı ülkeler sağdan direksiyonlu araçları tercih ediyor çünkü bu tercih tarihi ve coğrafi nedenlere dayanıyor. Örneğin İngiltere, Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney Afrika gibi ülkeler Britanya İmparatorluğu'nun tarihiyle bağlantılı olarak sağdan direksiyonlu araçları kullanıyor. Tarih boyunca İngilizler soldan direksiyonlu at arabalarını tercih etmiş ve bu gelenek motorlu taşıtlarda da devam etmiştir. Trafik yönetimi ve yol altyapısının şekli de bir etkiye sahiptir. Bazı ülkeler sağdan direksiyonlu araçları tercih ederken, diğerleri soldan direksiyonlu araçları tercih ediyor. Bu tercihler arasında trafik kurallarının ve altyapının etkin bir şekilde düzenlenmesi yer alıyor. Bu nedenle dünya genelinde farklı yöntemler kullanılmakta ve tercihler ülkelere göre farklılık göstermektedir. Sağda araba direksiyonu olan ülkeler konusuna yorum yapın.

Bir Yorum Bırakın

Daha yeni Daha eski